/ Vaginalis rák

Vaginális rák

Mi az?

A hüvelyi rák az abnormális sejtek szabálytalan növekedése a hüvelyben (születési csatorna).

A hüvelyben kezdődő rákot hívjákprimer vaginális rák. Az elsődleges hüvelyi rák ritka. Közelebbről, a hüvelyben lévő rákos sejtek olyan rákos megbetegedésekből származnak, amelyek máshol kezdődtek, mint például a méhnyak. A primer hüvelyi rák két fő típusa van: a laphámsejtes karcinóma és az adenokarcinóma.

A hüvelyi rák túlnyomó többsége lapossejt karcinómák. Ezek a rákok a hüvely bélésének felületén keletkeznek. Általában lassan fejlődnek, leggyakrabban a méhnyak közelében lévő hüvely felső részén. Ez a fajta rák jellemzően az 50 és 70 év közötti nőket érinti.

Adenocarcinomák alakulnak ki a hüvelyben lévő mirigyekbenfal. Ez a fajta rák sokkal kevésbé gyakori, mint a laphámsejtes karcinóma. Azonban ez a leggyakoribb típusú hüvelyi rák a 20 évnél fiatalabb nőknél. Az anyák lányai, akik terhesség alatt szedik a dietilstilbestrol (DES) gyógyszert, nagyobb a kockázata a ritka rák kialakulásának. (DES, amelyet az 1940-es években vezetett be, hogy megakadályozza a vetéléseket) 1971-ben betiltották az Egyesült Államokban.)

Az orvosok nemrégiben azonosították a hüvelyi elváltozásokatnem rákos. Ezek a elváltozások hüvelyi intraepitheliális neoplazia, vagy VAIN. A VAIN alkalmazása esetén a nő valószínűleg rákosodni fog. A VAIN humán papilloma vírus (HPV) fertőzésekkel jár. A HPV-fertőzés cervikális, anális és torokrákhoz is vezethet.

A kevésbé gyakori típusú hüvelyi rákok közé tartozik a rosszindulatú melanómák és a szarkóma. A melanómák általában befolyásolják a hüvely alsó vagy külső részét. A szarkóma mélyen alakul ki a hüvelyi falban.

Tünetek

A hüvelyi rák tünetei a következők:

  • abnormális hüvelyi vérzés, gyakran a szex után, ami nem kapcsolódik az Ön korához
  • szokatlan hüvelyváladék
  • egy tömeg, amely érezhető
  • fájdalom a szex alatt
  • fájdalom a medencében
  • fájdalmas vizelés és székrekedés.

Ezek a tünetek több kisebb veszélyt jelentenek

Figyelni: