/ / A mindkét mell eltávolítása nem növelheti a mellrák betegek esélyét a túlélésre

A mindkét mell eltávolítása nem növelheti a mellrák betegek esélyét a túlélésre

Mellrák esetén az egyik mellben egyre több nő dönt, hogy kontralaterális profilaktikus masztectomiát (CPM), egy műtétet végez az érintetlen mell eltávolítására. De egy új tanulmány Az Országos Rákkutató Intézetének folyóirata azt mutatja, hogy ha mindkét melleket eltávolítjuk, ha csak egy mell nem rendelkezik rákkal, akkor nem hosszabbíthatja meg életét.

A Surveillance, Epidemiology,és a végeredmény nyilvántartás és a nagy metaanalízis alapján a Minnesota Egyetem kutatói számolják ki az újonnan diagnosztizált emlőrákos nők túlélési arányát a CPM-et választók és azok esetében, akik nem. Az eredmények: A CPM növelte a nők várható élettartamát 0,13 és 0,59 év között az I. stádiumú emlőrákban szenvedő nők esetében, valamint 0,08 és 0,29 év között a II. Stádiumú emlőrákos nők esetében.

Ez legfeljebb hét hónap. Ráadásul a nők 20 éves fennmaradó aránya, akiknek ellenálló, érintetlen mellét eltávolították, kevesebb, mint egy százalékkal magasabbak voltak, mint azok, akik mellrákos megbetegedésük során úgy döntöttek, hogy egészséges mellüket tartják.

TÖBB: Milyen gyorsan kezded el a mammográfiát?

Miért olyan alacsony? Sok emlődaganatban szenvedő nők esetében nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a mellrák később kifejlődhet

Figyelni: