/ / Breast Cancer Resource Center: Tények tudni

Mellrákos erőforrás központ: tények tudni

1. Becslések szerint 2007-ben 178.480 új invazív emlőrákos esetet diagnosztizálnak. 2007-ben körülbelül 40.460 nő hal meg a mellrákban. A mellrák a nők rákos megbetegedésének leggyakoribb helye, és a nőknél a rákos halál második legfontosabb oka.

2. A lokalizált emlőrák ötéves relatív túlélési aránya az 1940-es évek 72% -áról a mai 98 százalékra nőtt. Ha a rák regionálisan terjedt, azonban az arány 81 százalék, a rákos betegek pedig a test távoli részeire terjednek ki, ez az arány 26 százalék.

3. A mellrák diagnózisát követő túlélés továbbra is öt év múlva csökken. A tízéves túlélés és azon túl is fokozatfüggő, a legmagasabb túlélést a korai stádiumú betegségben szenvedő nőknél.

4. A mellrák kialakulásához jól ismert ösztrogénre vonatkozó kockázatok közé tartoznak a korai menstruáció (12 éves vagy annál fiatalabbak); késői menopauza (55 év után); és nincs teljes munkaidős terhesség vagy az első gyermek 30 éves kor után.

5. A biopsziás mell rendellenességek több mint 80 százaléka nem vírusgátló, de minden mellrákot orvosnak kell értékelnie. Új, kevésbé invazív biopsziás eljárások lehetővé teszik a mellszövet eltávolítását orvos vagy radiológus irodájában.

6. Néha több mint egy mammográfia szükséges lehet abnormális állapot értékeléséhez. A további mammográfiák gyakori okai közé tartoznak a nem látható filmnézetek és / vagy a radiológus által kért eltérő nézetek.

7. Egyes mammográfiai központok képesek azonnali értelmezést nyújtani mammográfiájáról. Ez a szolgáltatás segít megelőzni a várakozások által okozott szorongást, hogy hallja az eredményeket. Minden további film szükséges ugyanazon látogatás során is.

8. Egy 70 éves nő emlőrákos megbetegedésének éves kockázata az elkövetkező 10 évben két vagy háromszorosa a 40 éves nőnek, és körülbelül négyszer annyi kockázattal jár, hogy mellrákban hal meg. a következő 10 évben.

9. Néhány mellrákos eset a BRCA 1 vagy 2 gén mutációjának eredménye, amelyet egy családtag örökölhet. Az örökletes emlőrák az összes mellrák körülbelül 5- 10% -át teszi ki. Egyes emlőrákhoz kapcsolódó módosított gének gyakoribbak bizonyos etnikai csoportokban. Azok a nők, akiknek van egy megváltozott génje a mellrákhoz és akiknek mellrákja van egy mellében, fokozott a mellrák kialakulásának kockázata a másik mellben. Ezek a nők emelik a petefészekrák kialakulásának kockázatát, és fokozhatják a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

10. A mellrákos betegek számára különböző típusú kezelések állnak rendelkezésre. Néhány kezelés standard, és néhányat klinikai vizsgálatokban teszteltek. A jelenleg alkalmazott négyféle típusú kezelés a műtét, a sugárterápia, a kemoterápia és a hormonterápia.

További információ az emlőrákról:
Diagnózis
Kezelés
Megelőzés
Szakértő Kérdések és válaszok
Kérdések feltenni
Életmód tippek

Ezt a tartalmat a National Women's Health Resource Center szolgáltatta

Figyelni: