/ / "Hátfájdalom kiderült, hogy tüdőrák"

"A hátfájtam kiderült, hogy tüdőrák"

tüdőrák

Samantha Mixon 33 volt 2012 márciusában, amikor őkezdett fejfájás. Orvosa migrénként diagnosztizálta őket, és fájdalomcsillapítót írt elő. Amikor kétszer átmenetileg elvesztette a látását - nem volt mélységérzete és látta, hogy a kórházban kóros színekkel - az ER-orvosok elmondták neki, hogy migrénje valószínűleg szinusz fertőzéshez kapcsolódik.

"Azt mondták, hogy vegyem Mucinexet. Meg tudtam fújni az orramat 100-szor; nem ürül. Semmi sem működött - mondja Samantha, az anya a St. Simon's Island-ban, Grúziában. "Még egy permetező is volt, mert úgy éreztem, hogy van valami a mellkasomban."

Öt hónappal később, 2012 augusztusában kezdődött a fájdalom a háta mögött. Azt hitte, izzadt, és az orvos az izomrelaxánsokat segítette a fájdalomban. A tabletták közül egyik sem segített.

Shocking Diagnózis

A hálaadás 2012-es vasárnapján, Samanthaéppen akkor olvasta az akkori 7 éves lányát egy könyvben az ágyban. "Köhögtem, és azt hittem, hogy váladék" - mondja. - De amikor a fürdőszobába köpöm, valójában vér volt, tudtam, hogy ez nem jó.

Hálaadás után Samantha meglátogatta a családjátAtlantában. "A nővérem azzal vádolta magát, hogy drogfüggő vagyok, mert tablettákat vettem minden harmadik órában" - mondja. "Nagyon nagy időbe telt, és a szüleim bejutottak, amikor azt mondtam:" A kórházba kell mennem, azt hiszem, a világom véget ér, itt halok. "

Az anyja a helyi kórházba vezetteegy MRI feltárta az agyában egy szürke területet. Tumor volt. Samantha azonnal átkerült egy nagyobb kórházba, amely eltávolíthatja azt. "Ragaszkodtam ahhoz, hogy hozzanak a lányomhoz, amint a mentőautó hátsó részébe helyeznek" - mondja. "Végig akartam látni őt, ha valami történt, ő velem akart menni, öleltem fel, azt mondta neki, hogy rendben lesz, és szerettem őt." Samantha azt mondja lányának, hogy megértette, hogy eltávolítja a daganatot, és megrémítette az anyja, hogy meghal. "Nem egész éjjel aludt" - mondja Samantha. "Csak állt, és az apámra meredt."

- Ha még több hete lenne az agydaganatom, haltam volna.

Az orvosok keddig várakoztak a duzzanatértaz agyában, hogy menjen le, mielőtt Samantha sürgősségi műtétet kapott. "A műtéthez nem nagyon aggódtam" - mondja. "Az unokahúgom és a nagynéném voltak agydaganatok, és mindannyian jóindulatúak voltak, azt hittem, hogy csak agydaganatom van, eltávolítanám, és rendben lenne, igazán nem számítottam rá."

A sebészi beavatkozás után idegsebésznője elmagyarázta nekiképes volt eltávolítani az összes tumort - de rosszindulatú volt. És valahol máshol volt a testében, valószínűleg a tüdeje. "Ezt nagyon nehéz feldolgozni" - mondja Samantha. "Csak tudtam, hogy ez a IV. Stádiumú rák, mert egy másik szervből jött."

Samantha később felébredt anyjának, apának és barátainakegészen az ágya mellett, sírva. További vizsgálatok után az onkológus megerősítette, hogy IV. Stádiumú tüdőrákja volt, és 12-18 hónapja volt. "Az a terület, amely a hátamon fáj, pontosan ott volt, ahol az elsődleges tüdőrákom volt" - mondja.

Amikor az óra megérkeztek az éjszakán ésmindenki elhagyta a szobát, Samantha párbeszédet folytatott az idegsebész asszisztensével, aki örökre megváltoztatta a diagnózisát. "Azt mondta nekem:" Samantha, 33 éves vagy, ne hagyd abba, akkor ezt megteheted .. Előnyeid vannak, a legtöbb ember nem kap tüdőrákot 33-nál, de bárki megkaphatja " mondja Samantha. "Reményt adott nekem, és azt mondta:" Ne hallgasd meg a statisztikákat, ez az átlagos rákbeteg, nem te ".

A "tüdőrák lottója"

Új diagnózisa miatt Samantha átkerültaz MD Anderson Cancer Centerbe, Houstonba, ahol több vizsgálatot végeztek. Kezdetben az orvosok úgy tervezték, hogy eltávolítják a jobb tüdejét, amíg felfedezték, hogy a rák a bal tüdejébe kerül. Ugyanakkor több teszt is feltárta, ami reménykedő hírnek bizonyult: Samantha az EGFR mutációt mutatta.

"Megnyertem a tüdőrák lottóját, azt hiszem,mert voltak olyan gyógyszerek, amelyek a mutációnkra irányultak - mondja Samantha, aki nem kissejtes tüdőrákot okozott - az epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) genetikai mutációjával - a CancerCare szerint egy olyan nemzeti nonprofit a mutáció azt jelenti, hogy túl sok EGFR fehérjét termel, normál anyag, amely segíti a sejtek növekedését és megosztását, így a sejtjei gyorsan nőnek és feloszlanak A szerencsés rész A más rákokkal és mutációkkal ellentétben célzott és potenciálisan hatékony kezelést biztosít az EGFR mutáció Az EGFR-gátlóként ismert gyógyszerek gátolják az EGFR receptorokat a sejtfelszínen, lelassítják vagy megakadályozzák a rák növekedését, és az orvosok Samanthát az említett gyógyszerek egyikére helyezték.

"Csak tudtam, hogy ez a IV. Stádiumú rák, mert egy másik szervből jött."

- Elismeri a DNS-ben a mutációt, szóval nemcsaknem olyan mellékhatásokat kapok, mint a kemo "- mondja Samantha -, de naponta egyszer kell vennem az egész életemre. És végül nem fog működni. "

Míg Samantha túlélési aránya megváltozott veleúj diagnózis és az orvosok azt mondták neki, hogy a gyógyszer nagy sikerteljesítményt mutat a tumor növekedésének megállításában vagy visszaszorításában, nem adott neki új idővonalat. "Nem mondták, nem kérdeztem" mondja. "Féltem a választ."

Támogatás

"Nagyon depressziós voltam a diagnózisom első évében" - mondja Samantha. "Kezdetben nem reménykedtem."

Azóta közel négy éve, Samantha,most 36, azt mondja, hogy reménykedett. Az antidepresszánsok segítettek, akárcsak a támogató csoportja. És sok támogatást kap a Facebook oldalán egy pár száz túlélővel azonos típusú rákban. "Megtaláltam azokat a túlélőket, akik már évek óta ezen a drogon vannak" - mondja.

Ő is részt vett az egyházában és mostimádkozik minden nap. "Tudom, hogy mindez nem a kezemben van, szóval hagytam el az aggodalmat" - mondja Samantha. "Rájöttem, hogy nem érdemes aggódni olyan dolgok miatt, amelyek kívül esnek az irányításodból, és ez csak az életedet rosszabbá teheti."

Még a családja is megszokta az új rendszert. "Kezdetben egész idő alatt szerettek volna velem" - mondja. "Annyira sötét szeműek voltak, és nem tudtam rosszat csinálni, most már régi módokon viselkedik, mintha nem is lenne rák. én még azt is elfelejtettem, hogy rákos vagyok. "

A diagnózis után Samantha lánya ragaszkodott hozzáminden éjjel Samantha ágyában alszik - két éven át. "Egy ponton megkérdeztem, miért," mondja Samantha. "Ő azt mondta nekem:" Csak akkor, ha meghalsz éjszaka. "" Mivel egyedül volt az anyukája, és ők voltak a házban az egyetlen két ember, Samantha megmutatta a lányának, hogy hívja a 911-et, csak abban az esetben. Emellett elvitte a lányát a terápiához.

2015 áprilisában Samantha találkozott azzal a férfival, akita férje lett, amikor az utcára lépett. "A lányaink már ismerik egymást, de nem tettük meg" - mondja. "A rákos diagnózisról beszéltem, amikor beléptem, aztán tüdőgyulladásom volt, és nem tudtam áthelyezni a többi cuccomat, elmentem és kaptam meg nekem, felvette a receptemet, és minden este vacsoráztam. tény, hogy tüdőrákom volt, nem zavarja. A házaspár márciusban ment férjhez. "Most mindig gondoskodik rólam" - mondja.

- Rájöttem, hogy nem érdemes aggódni olyan dolgok miatt, amelyek nincsenek a kezedben.

Samantha utolsó PET-beolvasása szeptemberben, orvosokhogy még mindig két daganata és egy csomója van a tüdejében - de nincs aktív rák. "Minden nap felkelhetnek, amikor a gyógyszer kilép," mondja. "De most nem ébrednek fel, szóval csak arra próbálok ragaszkodni mindent, amit csinálok, mert működik."

Samantha azt mondja, hogy napi és nappal van. Időt tölt a 11 éves lányával és a 12 éves mostohalányával, különösen hétvégén, és a hét minden napján gondoskodik a háztartási feladatokról. De néha a célterápiás tabletta leüti. "Olyan, mintha most ágyba kellene mennem," mondja. "Amikor a testem azt mondja, hogy aludnom kell, elaludnom kell.

A gyógyulás megtalálása

A rákos megbetegedésekkel foglalkozó más nők számára Samantha azt állítja, hogy pozitív marad. "Higgyük el a diagnózist, nem a prognózist" - mondja. "Minden diagnózis más."

Samantha most önként jelentkezik az amerikai tüdőbenA LUNG FORCE Szövetség érdekképviseleti csoportja, mert reméli, hogy segít a tüdõrákból kivonni a megbélyegzést. "Először zavarban voltam, mert amikor az emberek tüdőrákra gondolnak, egy dohányosra gondolnak," mondja. "De ez nem én voltam, egy öreg emberre gondolnak, és én sem én voltam, azt gondoltam, hogy ha megosztom a történetemet, akkor ösztönözni fogja a többieket, hogy jöjjenek ki, mert bárki meg tudja szerezni. "

A LUNG FORCE szerint a tüdő kétharmadaa rákos diagnózisok olyan emberek közé tartoznak, akik soha nem füstöltek, vagy korábbi dohányzók. És ez a nők első számú rákos gyilkosa. 2016-ban becslések szerint több mint 106 ezer amerikai nőt diagnosztizálnak a betegség. A túlélési arány körülbelül ötször alacsonyabb, mint más fontosabb rákos megbetegedések, ötéves túlélési aránya mindössze 18%. Becslések szerint 72 000 amerikai nő fog halni ebben az évben a tüdőrákban - a nők összes rákos halálának több mint egynegyedében.

Annak ellenére, hogy ezek a kitaláló statisztikák eltérnek a többiektőlrákos megbetegedések, a tüdőrák egy kicsit tabu. A LUNG FORCE-nál több mint ezer amerikai nő közelmúltbeli felmérése szerint a tüdőrákban nagy kockázatot jelentő emberek közül kevesebb, mint fele beszélt orvosával. Mi több, részben azért, mert csak a magas kockázatú embereket lehet először szűrni a tüdőrákra, a nők 77 százaléka későbbi stádiumban diagnosztizál tüdőrákot - amikor nehezebb kezelni. A történetének elmondásával Samantha azt reméli, hogy megváltoztat néhány statisztikát.

"Meg akarom állítani a megbélyegzést" - mondja. "Ha tüdej, tüdőrákot kapsz."

Figyelni: